VARIOLA VERA, ZAPISI POSLE 45 GODINA – SEĆANjA ČAČANINA MILOVANA PAJOVIĆA, MEDICINSKOG TEHNIČARA 1972. GODINU

Epidemija velikih boginja poznatijih pod nazivom variola vera buknula je u tadašnjoj Jugosaviji pre tačno 45 godina, u martu 1972. godine. Sve je počelo tako što se tridesetpetogodišnji kosovski Albanac vratio zaražen sa petodnevnog hadžiluka u Iraku. Pre nego što je bolest dijagnostikovana zaraza je počela da se širi. Tako je u martu 1972. godine zaraženi pacijent iz Novog Pazara prebačen u Čačansku bolnicu. Kako se nije znalo o kojoj je bolesti reč, oboleli je bio u kontaktu sa medicinskim osobljem Kožno-veneričnog i Internog odeljenja čačanske bolnice. Vrlo brzo je potom iz Čačka prebačen za Beograd gde je i preminuo.

Od Kožno-veneričnog do Internog odeljenja obolelog su prevezli medicinski tehničar Milovan Pajović i medicinska sestra Milka Đurašić. Milka Đurašić se tada zarazila variolom i vrlo brzo preminula. Tehničar Milan Pajović preživeo je, nije se zarazio, i dan danas kao 82-godišnjak svedoči o tim danima. Iako mi je supruga tih dana bila pred porođajem, Milan je 22. marta 1972. godine odveden u karantin sa svim ostalim medicinskim radnicima koji su došli u kontakt sa obolelim. Oko dve nedelje kasnije, 7. aprila 1972. godine, Milovanova supruga Milena porodila se u podrumu Čačanske bolnice, želeći i tada da bude što bliže svom suprugu. Rodila je kćerku Danijelu koja je u decenijama koje su dolazile nastavila očevu tradiciju bavljenja medicinom i završila stomatološki fakultet. Na kraju, priča Pajovića imala je srećan kraj, pošto niko od njih troje nije zaražen variolom. Po izlasku iz karantina kući ih je sačekao njihov stariji sin, tada petogodišnji Jeremija. Epidemija variole vere odnela je 1972. godine 35 života u Jugoslaviji. Po tom događaju je 1982. godine snimljen čuveni film Gorana Markovića „Variola vera“.

Na ovu priču podsetila nas je kćerka gospodina Milovana Pajovića, Danijela, na čemu joj kao Udruženje Čačana u Beogradu zahvaljujemo. Čačanskoj porodici Pajović želimo dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu.

Administrator

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *

Morate koristiti ove HTML oznake i komande: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pristupnica

pristupnica

Dopunite rečnik čačanizama

pristupnica

Facebook stranica