IZLOŽBA „GRADINA NA JELICI, RANOVIZANTIJSKI UTVRĐENI CENTAR U ILIRIKU“, GALERIJA SANU 26.4.2017. 19h

Pozivamo vas da u sredu 26. aprila 2017. godine, sa početkom od 19 časova, u prostorijama Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti prisustvujete otvaranju izložbe „Gradina na Jelici, Ranovizantijski utvrđeni centar u Iliriku“. Autor izložbe je prof. dr Mihailo Milinković (Filozofski fakultet u Beogradu, Odeljenje za arheologiju). Izložbu organizuju Galerija SANU i Narodni muzej Čačak, uz podršku Opštine Lučani. Izložbu prati katalog – monografija grupe autora „Ranovizantijski utvrđeni centar u Iliriku Gradina na Jelici“.

Drevno utvrđenje Gradina koje se nalazi u Dragačevu, oko 8 kilometara udaljena od Čačka, predstavlja višeslojni arheološki lokalitet sa nalazima iz perioda starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka (ostaci utvrđenja). Tokom dosadašnjeg istraživanja kao najvažniji su se pokazali ostaci iz šestog i početka sedmog veka (ranovizantijski period) kada je na ovom mestu iznova podignut utvrđen grad, kao i ostaci iz ranosrednjovekovnog perioda, okvirno sedmog, osmog i početka devetog veka.

Pozivamo sve zaintereovane da posete ovu nadasve zanimljivu izložbu, a posebno njeno otvaranje. Samo proučavanjem, upoznavanjem i shvatanjem naše istorije i našeg kulturnog nasleđa imamo šansu da dokučimo i prihvatimo aktuelni životni trenutak, kao i sve ono što nam budućnost donosi.

Naziv izložbe: „Gradina na Jelici, Ranovizantijski utvrđeni centar u Iliriku“
Mesto izložbe: Galerija SANU, Knez Mihailova 35, Beograd
Otvaranje izložbe: sreda 26.april 2017. godine, od 19 časova
Trajanje izložbe: 26.april – 21.maj 2017. godine
Autor izložbe: prof. dr Mihailo Milinković
Organizatori: Galerija SANU i Narodni muzej Čačak

Administrator

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *

Morate koristiti ove HTML oznake i komande: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pristupnica

pristupnica

Dopunite rečnik čačanizama

pristupnica

Facebook stranica