KNjIŽEVNO VEČE „ODBRANA SVETA“ POSVEĆENO 80-GODIŠNjICI ROĐENjA PESNIKA BRANISLAVA BRANE PETROVIĆA 7.4.2017. 19h

U petak 7. aprila navršava se 80 godina od rođenja našeg zavičajnog pesnika Branislava Brane Petrovića. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i Odbor 54. Disovog proleća pozivaju sve zainteresovane da u petak, 7. aprila 2017. godine u 19 časova, u Sali Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ u Čačku, prisustvuju književnoj večeri „Odbrana sveta“ u spomen na našeg velikog pesnika. O poeziji Branislava Petrovića govoriće akademik Matija Bećković. Stihove, koji su istinska odbrana sveta, i koji nas svojom snagom, kako bi pesnik rekao, preobražavaju u tačkicu na znaku pitanja, govoriće dramski umetnik Bratislav Janković. Program će voditi bibliotekar Olivera Nedeljković.

Istoga dana, u 13 časova, Osnovna škola „Branislav Petrović” u Slatini obeležiće svoj praznik svečanim programom u kome će učestvovati i pesnik Matija Bećković. Tim povodom, Milica Baković, bibliotekar savetnik čačanske Biblioteke, prirediće izložbu knjiga posvećenu stvaralaštvu pesnika moći govora koji je u poeziji video iskazivanje sveukupnog čuda postojanja.

Partneri Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u organizacoiji ove manifestacije su Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“ iz Čačka, OŠ „Branislav Petrović“ iz Slatine i Udruženje Čačana u Beogradu.

Branislav Petrović rođen je na Blagovesti, 7. aprila 1937. godine, u selu Bjeluši kod Arilja, ali je detinjstvo i mladost proveo u čačanskom kraju. Osnovnu školu završio je u Slatini, a Gimnaziju u Čačku. Studirao je na Pravnom, a diplomirao na Odseku za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu. Prvu zbirku pesama, Moć govora, Branislav Petrović objavio je 1961. godine, a kao značajan datum u istoriju srpske poezije upisan je izlazak iz štampe svake od njegovih narednih knjiga: Gradilište (1964), O prokleta da si ulico Rige od Fere (1971), Predosećanje budućnosti (1973), Tragom prah (1976), Sve samlji (1977), zbirke poezije za decu Da vidiš čuda (1990), kao i knjige eseja Kvadratura kruga (1999). Posthumno je, 2004. godine, objavljena Petrovićeva pesnička zbirka Žeževasion, a naredne godine i knjiga kratke humoristične proze Žanka, namenjena najmlađim čitaocima. Za pesnikovog života, publikovani su izbori poezije: Odbrana sveta (1980), Izabrane pesme (1986), Moć i prah (1992). Među brojnim izdanjima Petrovićeve poezije, najznačajnije su dvotomne Sabrane pesme, koje je objavila Izdavačka kuća The English Book 2012. godine. Branislav Petrović se bavio književnošću za decu, književnom kritikom, publicistikom i esejistikom. Za književni rad dobio je najznačajnije nagrade i brojna priznanja. Prvi je dobitnik Disove nagrade, koja je 1999. godine ustanovljena umesto dotadašnjeg priznanja Plaketa sa Disovim likom. Umro je 25. septembra 2002. godine u Beogradu.

KUD MINU ZVEZDA

Kud minu zvezda, signal večne tmine,
zvezda što se rađa kad čovek premine?
Prostori strašni i ponori sivi,
odajte tajnu zašto čovek živi.
Il munja što se s ludim gromom svađa,
zna zašto se čovek na tom svetu rađa?
A već kad je jednom tako divno rođen,
šta mu bi da ode, žiznji oslobođen!
Na putu kroz Večnost, ko zna šta sve čeka,
nevičnog Beskraju sirotog čoveka.

Datum: petak 7. april 2017. godine, 19 časova
Mesto: Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“, Cara Dušana 25, Čačak
Povod: 80. rođendan zavičajnog pesnika Branislava Brane Petrovića
Učestvuju: Akademik Matija Bećković, dramski umetnik Bratislav Janković, Olivera Nedeljković, voditelj
Organizator: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Čačak
Pokrovitelji: Grad Čačak i Ministarstvo kulture
Partneri: Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“, Čačak, OŠ „Branislav Petrović“, Slatina, Udruženje Čačana u Beogradu

Administrator

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *

Morate koristiti ove HTML oznake i komande: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pristupnica

pristupnica

Dopunite rečnik čačanizama

pristupnica

Facebook stranica