PESNIK MATIJA BEĆKOVIĆ POSTAO POČASNI ČLAN UDRUŽENjA ČAČANA U BEOGRADU

Velika nam je čast i zadovoljstvo da vas obavestimo da je uvaženi akademik, gospodin Matija Bećković, jedan od najvećih srpskih pesnika, intelektualaca i mislilaca, postao počasni član Udruženja Čačana u Beogradu. Iako nije rođenjem Čačanin, Matija je dubokim suštinskim i sudbinskim vezama povezan sa Čačkom, kroz dugogodišnje prijateljstvo sa zavičajnim pesnicima našeg kraja Branislavom Branom Petrovićem (1937-2002) i Brankom V. Radičevićem (1925-2001), kao i čuvenim rediteljem poreklom iz Čačka Mladomirom Purišom Đorđevićem. Sa Branom Petrovićem decenijama je drugovao, i kako sam kaže zvali su se sabraćom. Sa Brankom V. Radičevićem Matiju su vezivale, pored iskrenog prijeteljstva, još dublje, kumovske veze, dok višedecenijsko prijateljstvo sa Purišom Đorđevićem i dan danas traje.

Posebno smo ponosni što je gospodin Bećković postao naš počasni član 7. aprila 2017. godine, na dan kada se obeležava jubilej osamdeset godina od rođenja Branislava Brane Petrovića. Na taj dan je gospodin Bećković posetio Slatinu kod Čačka, zavičajno selo Brane Petrovića, i učestovao u kulturno-umetničkom programu koji su đaci osnovne škole koja nosi ime Branislava Brane Petrovića priredili u tu čast. Istog dana u Muzičkoj školi u Čačku je upriličeno poetsko veče posvećeno Brani Petroviću, a gospodin Bećković je svojim sećanjima na pesnika, anegdotama i stihovima publici priredio nezaboravan doživljaj.

Udruženje Čačana u Beogradu oseća veliki ponos i čast što u svojim redovima ima ovako uvaženog i cenjenog člana. Sa gospodinom Bećkovićem već smo razmatrali par zanimljivih aktivnosti i događaja u koje bismo mogli organizovati ili zajedno uzeti učešće u njima.

Administrator

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *

Morate koristiti ove HTML oznake i komande: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pristupnica

pristupnica

Dopunite rečnik čačanizama

pristupnica

Facebook stranica