PROMOCIJA KNjIGE DR ALEKSANDRE PEĆINAR „SRPSKO-GRČKI DIPLOMATSKI I SAVEZNIČKI ODNOSI (1912’1918)“ Beograd 22.3.2017. 14h

Pozivamo vas na beogradsku promociju knjige naše drage zemljakinje, rođene Čačanke, Dr. Aleksandre M. Pećinar. Promocija Aleksandrine knjige „Srpsko-grčki diplomatski i saveznički odnosi (1912-1918)“ koja je izašla u izdanju Medija centra „Odbrana“ održaće se u sredu 22. marta 2017. godine od 14 časova u Domu Bojske Srbije, Braće Jugovića 19 u Beogradu.

Dr Aleksandra M. Pećinar diplomirala je na Katedri za novogrčki jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu kao jedan od najboljih studenata Univerziteta u Beogradu (stipendija Ambasade Kraljevine Norveške). Magistrirala je na Katedri za opštu savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a doktorirala na istoj katedri baveći se temama diplomatske istorije prve polovine 20. veka. Tokom doktorskih studija dobitnik je stipendije Grčkog ministarstva inostranih poslova.

Karijeru otpočinje prevodilačkom aktivnošću, a potom svoju delatnost usmerava na promociju srpske kulture na teritoriji Grčke (savetnik u Klubu Uneska Pireja i ostrva, u Atini.). Posvećena je promociji kulturnog nasleđa Srba u Grčkoj, promociji grčke kulture u Srbiji, a sve to u cilju još boljeg povezivanja dva naroda, prevazilaženja stereotipa koji vladaju, kao i očuvanja tradicionalnog srpsko-grčkog prijateljstva. Kao istraživač i prevodilac sarađuje sa više kulturnih i naučnih institucija u Grčkoj, Portugalu i Srbiji, a učesnik je i više domaćih i međunarodnih simpozijuma i konferencija.

Dobitnica je više vrednih priznanja i nagrada kao što su Počasna plaketa Međunarodne organizacije Lajons iz Atine, Zlatna medalje Nj. v. kralja Petra I (Društvo za očuvanje oslobodilačkih tradicija Srbije do 1918., Beograd), Ordena Reda Svetog Evgenija Trapezuntskog (Atina) i Odlikovanje (Krst za visoke zasluge) Internacionalne humanitarne organizacije „Albert Švajcer“ iz Atine.

Udruženje Čačana u Beogradu ponosi se što u svojim redovima ima ovakve istaknute članove koji nam svojim ličnim primerom, samopregornim radom i rezultatima mogu svima biti uzor, a posebno mlađim generacijama.

Administrator

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *

Morate koristiti ove HTML oznake i komande: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pristupnica

pristupnica

Dopunite rečnik čačanizama

pristupnica

Facebook stranica